Afleiding door de telefoon

Afleiding
!Ping!, hoor ik alvorens ik dit blog wil schrijven. Maar mijn beheersing wint het van mijn nieuwsgierigheid om toch te gaan kijken van wie ik een appje heb binnen gekregen. Afleiding is overal. De grootste boosdoener van deze tijd is onze mobiele telefoon.

Verslaving
Het apparaatje waar je alles mee kunt doen tegenwoordig. Betalen, foto’s maken, de krant lezen en Instagrammen (of is dat nog geen werkwoord 😊). Ik moet je eerlijk bekennen dat ik ook aan het strijden ben tegen mijn verslaving, want ik kon soms gerust een kwartier op Facebook scrollen. En dan had ik niets gelezen wat ik absoluut niet wilde missen. Het is een gewoonte geworden.

Het straatbeeld
Dit geldt ook voor onze leerlingen, want als het even kan zitten ze met hun telefoon in hun handen of trilt deze in hun broekzak. Het lijkt wel alsof we niet meer kunnen wachten op het station of in de wachtkamer van de tandarts zonder onze telefoon in onze handen. In het straatbeeld zie je de mobieltjes overal. Bijvoorbeeld in de handen van een moeder die een filmpje opneemt van haar dochter op de schommel tot aan de jongere die op de rugleuning van een houten bankje zit en zijn beeldscherm toont aan het meisje wat op het bankje zit.

Concentratieproblemen
Bij elk geluid of trilling wordt je aandacht getrokken naar je telefoon, waardoor concentratieproblemen ontstaan. Hoe hard je je best ook doet om je te concentreren op het artikel dat je voor Nederlands moet schrijven. Je bent afgeleid, maar niet alleen op dat moment. Nee, gedurende de hele tijd dat je aan het opstel werkt, denk je: Van wie zou dat berichtje zijn? Wat staat erin?

Tips

  • Leg je mobiel uit het zicht.
  • Zet hem op stil en de trilstand uit.
  • Geef jezelf een opdracht om bijvoorbeeld 25 minuten achter elkaar te werken en daarna 5 minuten pauze te geven.
  • Bedenk een concrete beloning tijdens deze 5 minuten.

Het zijn makkelijke tips op papier, maar in het echt veel moeilijker uit te voeren. Omdat het zo vast gesleten is in het dagelijkse leven.

!PING!
De ping zit nu nog steeds in mijn hoofd, wat ik ontzettend irritant vind. De volgende keer moet ik mij toch echt zelf ook maar aan deze tips houden. Ik moet het goede voorbeeld geven bij Maak mij wat wijs!

Maak mij wat wijs!
Huiswerkbegeleiding Ermelo


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat