Genoeg tijd voor huiswerk in de vakantie

De bel gaat! Je rent naar je kluisje om wat boeken te pakken en sprint vervolgens naar je fiets. Het is vakantie! Twee hele weken geen school en genoeg tijd om voor huiswerk in de vakantie. Lekker alles bijwerken en misschien kan je zelfs wat vooruit werken. En voor de rest even helemaal niets moeten. Althans…dat was altijd mijn idee voor de kerstvakantie. Want twee weken klinkt als een eeuwigheid. Het staat gelijk aan 20160 minuten. Dat klinkt nog beter. Alle tijd dus… totdat de wekker op maandagochtend om 7:00 gaat en je weer naar school moet. Waar is die tijd om huiswerk maken gebleven?

De kerstvakantie is zo’n vakantie wat aan elkaar hangt van rare dagen. Twee kerstdagen, oudejaarsdag, nieuwjaarsdag. En zo vallen er vaak vier dagen weg waarin jij had bedacht om huiswerk te maken. Het maken van huiswerk valt vaak in het niet, wanneer je geen planning hebt gemaakt. Het vraagt heel veel discipline om dan aan de slag te gaan. Een planning helpt je om toch huiswerk te maken.

Planning

In de planning staat duidelijk beschreven wat je op welke dag moet doen en zo kan jij lekker het lijstje afvinken. Al die vinkjes geven ook nog eens een trots gevoel. Een specifieke planning draagt er aan bij dat jij meteen aan de slag kunt. Denk bijvoorbeeld aan: Maken hoofdstuk 5 paragraaf 3 opdracht 4 t/m 7. Het scheelt veel tijd. Want je hoeft niet meer in Magister op te zoeken wat je moet maken en je hebt dus ook minder afleidingsmomenten. Het komt geregeld voor dat je nog een berichtje via WhatsApp binnen krijgt wanneer je op Magister kijkt. En ook al ben je misschien zo sterk dat je dit kunt negeren. In je (onder)bewustzijn blijft het toch hangen dat je een berichtje hebt gekregen en is je brein hier meer bezig.

Aan de slag!

Aan de slag dus. Over acht weken staat de nieuwe vakantie voor de deur. Wat staat je te doen? Maak een specifieke planning. Inclusief:

  • Tijd
  • Wat
  • Wanneer
  • Hoe (flashcards, overhoren, uitleg aan jezelf, inzichtvragen)

En reken daarna uit hoeveel minuten je nog over houdt om leuke(re) dingen te doen dan huiswerk. En heb je een wiskundeknobbel, reken dan maar eens uit hoeveel milliseconde je nog overhoudt.

Kan je wel een steuntje in de rug gebruiken om te leren plannen? Klik hier.

© Maak mij wat wijs!
Huiswerkbegeleiding Ermelo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat