Goed bedoelde opmerking

“De vorige keer klaagde je ook over Biologie. En toen lukte het je ook. Aan de slag”, zeg je als moeder.
En hoe lief goed bedoelde opmerking ook is, het werkt niet. Het is voor jouw kind niet helder waarom het toen wel gelukt is.

Wanneer iemand klaagt, ligt er vaak onzekerheid aan ten grondslag. In dit geval is jouw dochter bang om weer te falen.

Wat helpt jouw kind wel?
Concretiseer wat jouw dochter de vorige keer heeft gedaan tijdens de voorbereiding van haar Biologie repetitie en pas dat nu ook weer toe. Zo maak je duidelijk wat er moet gebeuren en kan ze daarmee aan de slag. Zorg ervoor dat ze zelf benoemt wat ze de vorige keer heeft gedaan. Zo maakt ze het eigen en kan ze dit misschien zelfs uit zichzelf toepassen.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn de taak te groot lijkt. Maak er dan kleine stapjes van. Zo krijgt ze overzicht en ziet ze dan ze de losse opdrachten apart wel aan kan. Een voorbeeld hoe je een repetitie in stukjes kunt hakken:

Een repetitie Biologie

  • Lees het hoofdstuk door.
  • Schrijf de belangrijke punten op.
  • Maak een mindmap.
  • Teken er plaatjes bij.
  • Leer de mindmap.
  • Schrijf zelf vragen op aan de hand van de mindmap.
  • Beantwoord deze vragen.
  • Laat je overhoren door jouw ouders.

Dit is een manier om het te leren. Natuurlijk zijn er ook andere leerstrategieën die kunnen werken. Elk kind is anders. Zolang je maar meerdere strategieën met elkaar combineert.

Planning
En om het nog duidelijker te maken is het maken van een planning noodzakelijk. Hierin kan je dan per dag opschrijven wat je gaat doen. Bijvoorbeeld maandag het hoofdstuk doorlezen en de belangrijk punten opschrijven. Dinsdag een mindmap maken etc.

Laat de lieve goed bedoelde opmerking achterwege. En daarna is het tijd om los te laten en Puck zich aan haar planning te laten houden en vertrouwen uit te stralen. Loslaten…misschien nog wel het lastigst van allemaal.

Neem contact met ons op als we jullie kunnen helpen met het maken van een goed plan voor jouw zoon of dochter.

© Maak mij wat wijs!
Huiswerkbegeleiding Ermelo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat