Hoe krijg ik mijn kind aan zijn huiswerk?

“Als mijn kind thuis is, dan doet hij helemaal niets! Ik moet hem er telkens aan herinneren om zijn huiswerk te maken. En wat dan volgt is een strijd. Je kunt dan wel nagaan hoe gezellig het is tijdens ons avondeten”, vertelt een vader. Dit is iets wat we vaker te horen krijgen tijdens een kennismakingsgesprek. Hoe krijg ik mijn kind aan zijn huiswerk?
Want in de ideale situatie:

  • komt een kind thuis
  • maakt hij een kort praatje met je
  • pakt hij wat drinken en een appel
  • gaat naar zijn kamer om zijn huiswerk te maken.

Helaas is deze ideale situatie niet voor elk gezin weggelegd. Hoe kunnen wij hierbij helpen?

Huiswerkbegeleiding
Op onze huiswerkbegeleiding gaan kinderen vaak uit zichzelf aan de slag. Ze komen binnen, maken een praatje, bespreken wat ze vandaag gaan doen, pakken wat drinken en een mandarijn en gaan aan de slag. En dit allemaal zonder strijd. Klinkt behoorlijk jaloersmakend of niet? Hoe kunnen we er nou voor zorgen dat ze dit gedrag thuis ook laten zien?

Online programma
Op onze huiswerkbegeleiding doorlopen de leerlingen samen met ons een online programma. Daarin leren ze onder andere:

  • Wat hun persoonlijke valkuilen zijn.
  • Hoe ze moeten plannen.
  • Op welke manieren ze hun huiswerk kunnen leren (leerstrategieën).
  • Hoe hun mindset is.
  • En nog vele andere zaken.

Vervolgens gaan we hiermee aan de slag. We stellen dan een plan van aanpak op met twee persoonlijke doelen. Bijvoorbeeld: Elke maandag plan ik mijn huiswerk in voor de komende week & ik werk 25 minuten aan één stuk door.

Deze doelen zullen de leerling helpen om met het huiswerk aan de slag te gaan en de weerzin te verminderen. Na een paar weken evalueren we de doelen en bekijken we of ze gehaald zijn. Of dat we ze eventueel kunnen uitbreiden. In dit geval is het handig om het uit te breiden naar huis. Het is nu tijd om thuis te laten zien dat je je ook 25 minuten lang kunt concentreren aan je huiswerk.

Het doel

Het is ons doel om ervoor te zorgen dat leerlingen alle vaardigheden aanleren, zodat ze weer thuis hun huiswerk kunnen maken. Wij leren de kinderen in 12 weken alle vaardigheden aan die ze nodig hebben om hun huiswerk te maken. Daarna evalueren we met leerling en ouders hoe het gaat. Daaruit kan komen dat ze alle vaardigheden heeft leren kennen, maar dit nog meer eigen moet zien te maken in de thuissituatie. Die transitie is niet altijd één, twee, drie gemaakt. Het kan nog even tijd kosten om de competenties thuis te laten zien.

Afleiding

Want laten we eerlijk zijn. Thuis liggen er natuurlijk veel meer afleiding op de loer. De telefoon pak je er sneller bij als je alleen op je kamer zit, dan wanneer je in onze ruimte zit waar iedereen werkt en stil is. Als je in een omgeving zit waar iedereen werkt, dan doe je dit zelf ook sneller. Er wordt dus ook wel eens gekozen om huiswerkbegeleiding voort te zetten, omdat de plek hetgeen is wat ervoor zorgt dat de leerling zijn huiswerk kan maken. Hij is er dan nog niet aan toe om het helemaal zelfstandig thuis te doen. Hierna kan de bibliotheek een tussenstap zijn, dit is een rustige locatie waar anderen ook aan het werk zijn.

Wij vinden het belangrijk om met de leerling en ouders te bespreken en te evalueren waar de hulpvraag en de behoefte nu ligt. Om zo voor elk kind een persoonlijk plan van aanpak op te stellen.

©Maak mij wat wijs
Huiswerkbegeleiding Ermelo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat