Invloed van ouders

Ik doe van alles. Maar mijn dochter wil maar niet aan haar huiswerk gaan. We hebben er continu strijd over. Ik word er gek van!”, valt een moeder met de deur in huis. Ik hoor vaker van ouders dat ze het gevoel hebben dat hun puber niet naar hen luistert. Helemaal als het gaat om huiswerk. Wat is de invloed van ouders.

Waarbij kan je jouw kind helpen met een positieve invloed? Je kunt op een directe en indirecte manier helpen bij het maken van huiswerk.

Indirect is de meeste praktische manier om te helpen. Je kunt er namelijk voor zorgen dat de basis er ligt om te kunnen leren. Denk hierbij aan:

  • Het aanschaffen van boeken.
  • Het zorgen voor een werkplek (bureau, rustige plek).

Direct kan je je hulp aanbieden bij het plannen en huiswerk maken. Dit is altijd meer een zoektocht. Want waarvan vindt jouw kind nou dat zij hulp bij nodig heeft? Dit kan nog weleens verschillen met jouw ideeën. Natuurlijk mag je helpen met het huiswerk, maar het is niet de bedoeling dat jij de wiskunde sommen gaat maken. Kijk samen in hoeverre jij nodig bent. Hoe kan jij op een juiste manier de autonomie bevorderen ten opzichte van het maken van huiswerk.

Aansturen tot het maken van huiswerk

Als we inzoomen op het probleem: ‘gaan beginnen met huiswerk’. Dan kan jij daar als ouder hulp bij bieden. Maar daar moet een afbouw in zitten. Want je wilt dat zij op een gegeven moment zelf aan de slag gaat. Ga samen om de tafel en bespreek hoe zij geholpen wilt worden en wat het haar oplevert.

Hulp:

  • Stel samen een specifiek doel op, bijvoorbeeld: elke dag als ik thuis kom ga ik na 15 minuten bijkomen van school aan mijn huiswerk.
  • Ik zeg als je thuiskomt ons codewoord: disco confetti.
  • Je dochter weet dat dit betekent dat ze aan haar huiswerk moet. Ze heeft een hekel aan het woord huiswerk, dus dat vermijd je op deze manier.
  • Je benoemt de voordelen wanneer je merkt dat ze in de weerstand schiet.
  • Je herinnert haar aan de beloning die jullie samen hebben opgesteld.
  • Je hoort haar aan wanneer ze er even geen zin meer in heeft. De tegenzin mag er ook zijn.
  • Evalueer het doel en stel eventueel bij.

Steun en vertrouwen

Het vertrouwen voelen van je ouders is immens belangrijk. Kijk maar eens terug naar hoe dat voor jou vroeger voelde. Als je vader uitsprak dat hij het vertrouwen in jou heeft dat je de repetitie wiskunde gaat halen. Alleen dat zinnetje al gaf een boost. Een hele mooie invloed van ouders.

Loslaten, hulp aanbieden en vertrouwen uitstralen. De drie sleutelwoorden. En vooral geduld. Dat waren vier sleutelwoorden 😊.

Heb je meer hulp nodig? Lees hier een blog over hoe wij onze leerlingen begeleiden. Want als ouder om hulp vragen is ook een manier van je kinderen helpen.

© Maak mij wat wijs!
Huiswerkbegeleiding Ermelo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat