Leerling heeft haar doelen behaald

Over een paar weken is het weer zover. We gaan dan afscheid nemen van Anna. Ik ben even in het archief gedoken en zij heeft 4,5 maand bij ons op huiswerkbegeleiding gezeten. We vinden het jammer dat Anna weggaat, want het was fijn om met haar te werken. Tegelijkertijd zijn we ook dolblij dat ze weggaat. Want deze leerlinge heeft haar doelen behaald.

Doelen
Vooraf stellen we altijd samen met de leerling doelen op. Het is belangrijk om dit samen te doen of eigenlijk noodzakelijk. Want zij is tenslotte degene die aan deze doelen moet gaan werken en de noodzaak inzien dat ze zich hierin moet ontwikkelen. Anna wilde graag aan het volgende werken:

  • Weten hoe te moeten leren.
  • Meteen aan haar huiswerk beginnen.
  • Rustig blijven als iets niet meteen lukt.

Anna gaf aan waar ze tegenaan liep en in gesprek hebben we hier concrete doelen van gemaakt. Nu heeft ze doelen waar ze naar toe kan werken en is het voor iedereen duidelijk waar ze zich nog in kan ontwikkelen.

Evalueren
Doelen moeten geëvalueerd worden. In de week na elke vakantie zitten we samen met de leerlingen om te bespreken hoe het met de doelen gaat. Anna gaat bij de huiswerkbegeleiding meteen aan de slag, maar thuis is dat nog moeilijker. Het rustig blijven wanneer iets niet lukt, gaat haar een stuk beter af. En ze is bezig met diverse leerstrategieën toe te passen op de vakken.

Zelfstandig
Daarna zien we Anna met de week zelfstandiger worden. In samenspraak met Anna en haar ouders besluiten we dat Anna af gaat bouwen. Omdat we allemaal zien dat ze het zelf goed aan kan. Wanneer Anna voor het laatst komt vraag ik haar: “Heb je het gevoel dat je het huiswerk voor vandaag ook thuis zelf had kunnen maken?” Met een grote glimlach schudt ze van ‘ja’. En wij schudden hard met haar mee, want we hebben het vertrouwen in haar dat ze het alleen kan.

Ons doel
En ook wij hebben ons doel bereikt. Want wij willen niet dat onze leerlingen jaar na jaar bij ons komen om hun huiswerk te maken. Wij vinden het belangrijk dat ze zelfstandig worden en uiteindelijk ons niet meer nodig hebben om op tijd aan de slag te gaan.

We halen onze handen van Anna af en zwaaien haar uit. Vol vertrouwen gaat zij haar schooljaar tegemoet. Op naar dat felbegeerde diploma.

“Tot juni 2020! We zien je graag met je diploma langskomen!”

ps. wil je ook graag dat jouw kind zelfstandig huiswerk leert maken en haar persoonlijke doelen behaald? Neem dan contact met ons op.

© Maak mij wat wijs!
Huiswerkbegeleiding Ermelo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat