Onzekerheid bij pubers

Onzekerheid

“Wat een regen!”, roept een drijfnatte leerling die bij onze huiswerkbegeleiding binnenkomt. Het is woensdagmiddag en het regent dat het giet. En natuurlijk hebben stoere pubers geen regenpak aan. Ik pak een handdoek voor hem en hij droogt zijn haren af. “Mijn moeder had nog zo gezegd dat ik een regenpak aan moest doen, maar dat ga ik dus echt niet doen, hè.” Ik begrijp het, ik ben vroeger ook jong geweest. Het was echt geen gezicht als je in zo’n veel te grote regenboek door de school naar je kluisje sjokte.

Want pubers houden zich bezig met wat anderen van hen vinden. Jongeren ontwikkelen zich tot volwassenen en dat is een intense ontwikkeling. Hoe kunnen wij als volwassene de jongeren helpen om door deze tijd heen te komen, waarbij ze zichzelf kunnen en durven zijn. Onzekerheid mag er zijn, maar het moet geen hoofdrol gaan spelen in hun leven.

Vrienden

Als puber ga je jezelf vergelijken met anderen en dan vooral aan de populaire jongens. Je wilt erbij horen en je doet daar veel voor. De invloed van vrienden is belangrijker dat wat je ouders van je vinden. En dat is waar ouders maar mee om moeten zien te gaan. En daar is helaas geen gebruiksaanwijzing voor.

Tips

Verminder de onzekerheid. Wat kun je doen om naast je kind te staan in dit proces?

Open vragen
Stel open vragen. Jongeren hebben geen zin in jouw mening, totdat ze daar naar vragen. Vraag hoe het met zijn vrienden gaat. Wat deze vrienden zo leuk maken. En zeg dat ze bij jullie thuis ook een keer kunnen op de PS4 mogen spelen.

Hond uitlaten
Blijf dingen samen doen. Ook al lijkt het in eerste instantie of je kind geen zin heeft om dingen samen te doen. Zeker weten dat je kind het achteraf heel fijn vond om één op één met jou op pad te zijn geweest.

Stel je kwetsbaar op
Vertel dat je zelf ook puber bent geweest. Geef dan ook gerust toe welke streken jij hebt uitgehaald op school en dat je heus weleens gespijbeld hebt. Zo heb ik eens onder druk van klasgenoten gespijbeld. Doodeng vond ik dat. Ik ben de hele dag binnen gebleven in de angst dat de docent mij zou zien (die notabene vier dorpen verderop woont).

Je kind zegt niet alles
Verwacht niet dat je kind alles tegen je zal zeggen. Er zijn ook zaken die hij liever alleen met zijn vrienden bespreekt. Dit hoort er ook bij. Ga maar eens na bij jezelf of je alles tegen je ouders vertelde.

Vertrouwen
Spreek vertrouwen uit naar je kind, zo kan je de onzekerheid verminderen. Laat hem voelen dat je weet dat hij de juiste beslissingen zal maken. En dat hij ook eens een foute beslissing maakt, is helemaal niet erg. Dit is belangrijk in zijn proces om zichzelf te ontplooien.

Zelf oplossingen
Je kind kan heel goed zelf oplossingen verzinnen. Bovendien zal hij zich beter inzetten voor zijn eigen oplossingen.

Regenpak

Laat je kind zich lekker nat regenen als hij dat wil. Natgeregende pubers zijn toch het schattigst van de wereld vinden wij bij huiswerkbegeleiding 😊. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat