Piano leren spelen

Morgen is het zover, ik ga piano leren spelen. Ik ga iets nieuws leren. Mijn eerste proefles piano spelen staat voor de deur. En ik zal eerlijk toegeven dat ik dit best spannend vind. Ik ga iets nieuws leren en dan stel je jezelf op de één of andere manier toch kwetsbaar op. Ik ken mijn piano leraar niet echt. Hij is de vader van een klasgenootje van mijn dochter op school. Dat scheelt al een beetje. Maar voor het eerst naar ‘onbekende’ personen gaan en iets nieuws leren dat zorgt er toch wel voor dat ik mij gespannen voel. En daar bovenop komt ook nog eens dat ik dit heel graag wil en dit dus best een druk legt op mijn schouders. Want ik moet wel slagen.

Motivatie

Ik neem je even mee terug naar 10 jaar geleden. Ik had mijn bachelor gehaald en kreeg van mijn man een keyboard cadeau. Want ik wilde graag piano leren spelen. Maar voordat ik een ‘dure’ piano zou krijgen, moest ik eerst wel kunnen spelen. Dat droeg natuurlijk al bij aan mijn motivatie. Maar ik had geen zin in les, want ik was zojuist klaar met mijn schoolcarrière. Dus was het mijn plan om het mijzelf aan te leren. Zoals je wel kunt raden, aangezien ik morgen mijn eerste les heb, was dit geen succes. Ik heb dus na 12 weken de handdoek in de ring gegooid en kwam tot de conclusie dat ik het mijzelf niet kon aanleren. Maar om nog naar een pianoleraar te stappen, daar had ik geen zin in. Ik kon het toch niet.

Huiswerkbegeleiding

En nu komt er een bruggetje naar huiswerkbegeleiding, zoals je begrijpt. Want dat gaan elke keer zo in mijn blogs. Of kan je zelf al het bruggetje maken? Mijn doorzettingsvermogen is naar het dieptepunt gezakt en daardoor verloor ik ook mijn plezier. Ik was te ver over het punt heen om nog hulp te vragen. Ik legde mijzelf de druk op om te moeten slagen, want dat was de droom die ik voor mij zag. En nu hebben de leerlingen ook een druk op hun schouders liggen en dat is dan ook nog eens de druk die de maatschappij hen oplegt: je moet slagen voor je middelbare school. En als er iets moeilijk is om aan te voldoen, dan zijn het wel de verwachtingen die anderen je voorschrijven. En als de voldoendes voor de toetsen dan uitblijven, werkt dat ontzettend demotiverend.

Het proces

Dat is waarom wij met Maak mij wat wijs! op het proces zitten. Wij leggen de focus niet op het eindresultaat, maar op de weg die zij afleggen naar zelfstandigheid. Wij kijken naar de punten waar ze moeite mee hebben. Dit kan onder andere zijn:

  • motivatie
  • plannen
  • doorzettingsvermogen
  • flexibiliteit
  • leren
  • zelfvertrouwen

Vervolgens gaan we daarmee aan de slag. We stellen doelen op of eigenlijk stelt de leerling zelf doelen op en kijken wij mee of ze in de juiste richting denkt en hoe we dit concreet kunnen maken. We brengen in kaart waar ze op dat moment staan bij bijvoorbeeld: ‘plannen’. En na een poosje evalueren we hoe het gaat met plannen. We kijken niet naar de cijfers van de repetities en SO’s. Nee, we kijken of ze vindt dat ze is gegroeid in haar vaardigheid: plannen. Als ze alle vaardigheden voldoende beschikken, dan volgen de goede resultaten vanzelf.

Gun je jouw kind ook persoonlijke groei en positieve ervaringen ten opzichte van zijn eigen kunnen? Neem dan contact met ons op om te kijken of onze huiswerkbegeleiding hetgeen is wat jouw kind nodig heeft.

Maak mij wat wijs!
Huiswerkbegeleiding Ermelo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat