Uitstelgedrag

Uitstelgedrag
Het proefwerk Geschiedenis staat voor de deur. Nou ja, nog niet echt voor de deur, want het duurt nog vier weken voordat het zover is. Maar voor je gevoel is het al bijna zover. Hoewel je het allemaal tot in de puntjes hebt gepland in je huiswerkplanner, is het aan die planning houden een uitdaging van een heel ander kaliber. Want wanneer je voor een vak wilt leren wat je lastig vindt, dan is studie ontwijkend gedrag een verleiding die op de loer ligt.

Kwaliteiten
Josephine vindt Geschiedenis lastig, wat ervoor zorgt dat ze last heeft van uitstelgedrag. Ze weet dit van zichzelf en is naar ons toegekomen voor hulp. Dat zijn al twee grote stappen. Ze weet dat ze Geschiedenis lastig vindt en ze vraagt ook nog eens om hulp. Als je die kwaliteiten al bezit, dan kan je het ver schoppen. We hebben al een planning samen gemaakt. En toch vindt ze het moeilijk zich er toe te zetten.

Uitstellers
Er zijn drie verschillende type uitstellers volgens Kinge Siljee (Studie-ontwijkend gedrag de baas!):

 1. De ontspannen uitsteller
 2. De gespannen uitsteller
 3. De twijfelaar

De ontspannen uitsteller
Als de ontspannen uitsteller moet kiezen tussen shoppen of wiskunde huiswerk maken, dan kiest zij uiteindelijk voor het shoppen. Omdat dit op korte termijn plezier oplevert. Het huiswerk maken komt later wel. Zij lijkt ontspannen op dat moment. Maar er blijft altijd een stemmetje in haar hoofd praten: “Je moet je huiswerk nog maken.” De ontspannen uitsteller zegt vaak: “Ik werk het beste onder druk.” In theorie is dit niet waar, want deze persoon is alleen maar gewend om onder druk te werken, omdat hij altijd uitstelt. De ontspannen uitsteller:

 • maakt meer fouten
 • slaat minder informatie op
 • maakt onnadenkende beslissingen
 • heeft meer tijd nodig om na te denken

De gespannen uitsteller

Bij de gespannen uitsteller is het lastiger om te achterhalen waar het uitstelgedrag vandaan komt. Deze mensen hebben belemmerende gedachtes. Zoals:

 • Ik ben lui.
 • Iedereen vindt mij dom.
 • Ik haal het toch niet.
 • Het cijfer wat ik haal is toch nooit genoeg voor mijn vader.

Wanneer zij dan haar leerwerk voor Geschiedenis uitstelt dan doet zij wel goede dingen om het voor zichzelf goed te praten. Zoals de afwas doen of de buurvrouw helpen in haar tuin. Het stemmetje blijft in haar hoofd spoken dat ze nog huiswerk moet maken. De gespannen uitsteller is continue gespannen.

De twijfelaar
De twijfelaar twijfelt aan alles. Of zij het juiste profiel heeft gekozen of zij wel de goede broek aan heeft vandaag. Al tijdens het eerste uur begint de twijfel toe te slaan. Wanneer de docent na een aantal weken naar je toe komt om dit te bespreken voelt de twijfelaar zich weer gezien en gaat vol aan de slag. Maar na twee weken ebt het zelfvertrouwen weer weg. De twijfelaar kun je zelfs nog bij de deuropening van de klas zien weglopen als er een repetitie is. Omdat zij niet zeker weet of zij wel goed genoeg geleerd heeft.

Twijfelaars:

 • Gaan niet zelf aan de slag, maar wachten totdat de inspiratie plots komt. (Wat niet gaat gebeuren)
 • Zijn kritisch op zichzelf en op anderen.
 • Vergelijken zich continue met iedereen.

We gaan samen op onderzoek uit welke type uitsteller Josephine is. Ken jij uitstellers? En onder welke ‘categorie uitstellers’ vallen zij? Kijk eens op deze pagina of wij wat voor jullie kunnen betekenen, zodat het uitstellen verleden tijd ofwel Geschiedenis wordt.

© Maak mij wat wijs!
Huiswerkbegeleiding Ermelo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat