Zelfstandigheid

Het begin naar zelfstandigheid.
“Anita, wilt u mijn werk controleren?”, vraagt Juul.
– “Hoe bedoel je?”, vraag ik haar.
“Kijken of ik mijn huiswerk wel gemaakt heb”, zegt Juul.
– “Dat doen we hier niet, we vertrouwen erop dat jij maakt wat je moet maken. Zou je het fijn vinden als ik je controleer. Want dan kan ik het voor je doen, als jou dat helpt”, vertel ik.
“Nee, hoor”, en ze loopt weg met haar Engelse schrift.

Vertrouwen
Dit is waar wij voor staan bij onze huiswerkbegeleiding Maak mij wat wijs! We geven de leerlingen de verantwoordelijkheid over hun eigen leerproces. Want wat hebben ze er ten slotte aan dat ik hen ga controleren? Daarmee zeg ik indirect: “Ik vertrouw je niet.” En is dat wat je wilt?

Zelfvertrouwen
Wat heb je nodig om te leren leren? Onder andere zelfvertrouwen. Wanneer je haar vertrouwt gaat het zelfvertrouwen ook enorm groeien. Vertrouwen in je eigen kunnen. Daar heb je in de toekomst heel veel aan, want als je 20 jaar bent en je zit in de collegezaal, dan staat er ook niemand bij de deur die bij jou komt kijken of je de aantekeningen wel hebt opgeschreven. Nee, je bent zelf de baas over je eigen leerproces. En dat is wat wij jouw dochter al vroeg willen meegeven.

Maar controleer je dan nooit?
Natuurlijk controleren we weleens, maar dat is dan uitsluitend op het verzoek van de leerling. Want in het begin kan het nog veilig voelen om te laten controleren of je alles gedaan hebt. Als een stok achter deur. En ook daarin nemen ze verantwoordelijkheid om zelf naar ons toe te stappen en in te zien wat ze op dat moment nodig hebben in hun leerproces naar zelfstandigheid.

Wat wil jij je kind meegeven?
Vind je het een fijn idee als jouw kind door jou of anderen gecontroleerd wordt of hij zijn huiswerk gemaakt heeft? Geeft je dit een gerust gevoel? In eerste instantie vast wel. De primaire behoefte wordt vervuld doordat je weet dat jouw dochter haar huiswerk deze week af heeft. En toch zal er iets knagen, omdat je wil dat ze dit vanuit zichzelf gaan maken, zonder dat jij er als een juf bovenop zit.Winst op lange termijn
Om deze winst te behalen op lange termijn, is het van belang om op korte termijn jouw dochter los te laten. Ga eens in gesprek hoe zij het beste door jou als ouder ondersteund kan worden om de ontwikkeling door te maken naar zelfstandigheid. En in het begin kan ze best aangeven dat ze het fijn vindt dat je haar controleert, maar na verloop van tijd kan je dit in kleine stapjes op haar geleide afbouwen. Ze is op weg naar zelfstandigheid.

“Anita, ik ben klaar met mijn huiswerk.”
– “Wat fijn! Is er iets dat ik nog voor je kan doen?” vraag ik aan Juul.
“Nee, ik ken alle Engelse woordjes die ik moet kennen”, geeft ze aan.
– “All right then! Have a great evening and I wish you the best of luck with your exam tomorrow. I know you can do it!”

Huiswerkbegeleiding Ermelo – Maak mij wat wijs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat